media

Od izuzetnog je značaja za dete da se na vreme otkrije njegov talenat  kako bi mu se pomoglo da se u tom smeru i usavršava.

Naučnici su zaključili da veliki broj dece ima neki poseban dar, ali da, ukoliko se na to ne obrati pažnja na vreme, taj talenat jednostavno ostane neiskorišćen.

Ukoliko se dete usmerava na aktivnosti koje mu dobro idu, odnosno na one koje mu idu bolje od ostalih, onda ono razvija i osećaj samopoštovanja i sigurnosti, što su ključne stvari za zdravo odrastanje svakog deteta.

Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na svakodnevne aktivnosti svoje dece kako bi uočili šta ih najviše interesuje i šta im je potrebno kako bi napredovali. Zato psiholozi preporučuju roditeljima da učestvuju u detetovim aktivnostima, da redovno odlaze na roditeljske sastanke u školi ili u vrtiću, da prate šta njihovo dete voli da gleda na televiziji, koje knjige ili slikovnice voli i slično.
Kada primete da njihovo dete više vremena provodi radeći zadatke iz matematike, čak i nakon završenog domaćeg zadatka ili satima može da crta ili boji, roditelji bi već tada mogli da se raspitaju koji su to dodatni časovi koji su im dostupni a koji bi mogli da pomognu njihovom detetu da nastavi da se razvija u onome što voli.

Bitno je samo da se ova “dodatna” obaveza ne nametne na pogrešan način i da se ne vrši pritisak na dete, jer onda sve to ne predstavlja zadovoljstvo i deca vide kao nametnutu obavezu, što dovodi do kontraefekta.

Prema tome veoma je važno podržavati talenat deteta, pružiti mu priliku da uživa u onome što radi, jer čovek može biti izuzetno dobar samo u onome što zaista voli da radi.

Koji talenat poseduje Vaše dete?

  • Mar 21, 2018
  • Kategorija: Saveti
  • Komentari: 0