media

Pomozite detetu da se zabavi samo:
Svako dete je priča za sebe, neka uspevaju da se igraju i zabavljaju sama, dok neku treba naučiti kako da sama sebi prave društvo. Ako Vaše dete ne može provesti 5 minuta u samostalnom igranju, definitivno treba da ga naučite kako da se igra samo. Adekvatno odaberite igračke koje će deci biti zanimljive, kao npr. sastavljanje slagalica za mlađu decu, ili razne konstruktivne, matematičko-logičke igračke za stariju decu. Bitno je da detetu pokažete kako se igračka koristi, zatim ga posmatrajte kako se samo bavi tim izazovom i na karju ga pustite da se samo pozabavi igrom.
Postavite osnovna pravila:
Odredite maksimalno vreme koje dete može da provede u gledanju TV programa ili igranju igrica. Preterano gledanje televizije, igranje igrica i fizička neaktivnost oštećuju i smanjuju razvoj pojedinih bioloških potencijala dece. Odredite razuman limit za surfovanje po internetu i gledanje omiljenog TV programa. Kada odredite granicu počnite da sprovodite tu odluku odmah i bez izuzetaka kako bi Vaše dete imalo jasnu predstavu o Vašim očekivanjima. Ako Vi sami svoje slobodno vreme provodite gledajući TV ne očekujte uspeh u odvikavanju deteta od istog.

Naviknite dete da niste uvek tu:
Dete od 1. do 3. godine nije u mogućnosti samo da se zabavlja, to se od njega i ne očekuje. Ne samo da Vi nećete uvek biti tu, već dete mora početi da uči da bude samostalno u igri. Počnite sa privikavanjem deteta da na kratko niste sa njim tokom igranja. Postepeno možete da povećavate period odsustva, ili ako dete još uvek nije spremno da ostane samo, možete biti u istoj prostoriji samo ne upravljajući svakim njegovim pokretom.


Ključni faktor u pomaganju detetu da se osamostali u igri i ispunjavanju vremena je da pronađete aktivnosti koje će detetu najduže održati pažnju. Bitno je da aktivnosti budu prilagođene dečijem uzrastu i sposobnostima.


Da li Vaše dete ume da se samostalno zabavlja?

  • Jan 15, 2019
  • Komentari: 0